cat | cast | eng

Descarrega't el   PDF

Els Fonaments dels nous realismes

Josep Guinovart

Rellegir Guinovart

Amb l’exposició «Josep Guinovart i els fonaments dels nous realismes», la Fundació Espai Guinovart inicia un nou cicle d’exposicions basat en l’establiment de comissariats anuals que tenen com a objectiu que diversos i prestigiosos crítics del país donin a conèixer la seva particular visió i interpretació de l’obra guinovartiana, tot aportar-ne noves perspectives d’apropament. Es tracta, en definitiva, de rellegir Josep Guinovart des de la diversitat de perspectives i mirades i actualitzarne el corpus crític. Les circumstàncies han volgut que aquesta primera exposició del cicle es presenti quan encara és recent el traspàs de l’artista i que aquest projecte expositiu, gestat al llarg de l’any 2007, esdevingui avui per avui més necessari.

El primer a assumir el repte ha estat José Corredor Matheos, reconegut especialista en art contemporani, amic personal de Josep Guinovart i un dels estudiosos que més literatura i atenció li ha dedicat. José Corredor ha centrat la seva aproximació en l’anàlisi del que podríem anomenar la primera maduresa de Guinovart (finals dels anys quaranta i anys cinquanta) i la seva vinculació a la reacció que aleshores es va produir com a resposta a l’informalisme imperant i que va comportar l’adopció d’actituds creatives que reivindicaven una nova aproximació a la realitat. Una reformulació de l’avantguarda que va significar l’obertura de nous camins en l’experimentació creativa i la renovació dels seus codis de llenguatge i significació.

Tal com dèiem abans, aquesta primera exposició del cicle s’inaugura quan tot just fa un mes del traspàs de Josep Guinovart i, des de la Fundació, cobegem l’esperança que pugui contribuir a resituar l’obra guinovartiana en el nivell de reconeixement i de projecció que sense cap mena de dubte li correspon.

Carles M. Sanuy