cat | cast | eng

Francesc Català Roca

"15 imatges"

Aquest joc de paraules, el pintor Marc Aleu se l'inventava l'any 1954, en un sopar a Ca la Mariona, un restaurant del barri vell, al carrer Valldonzella de Barcelona. Era un grup d'amics, i entre ells en Francesc Català Roca, que ja era un gran fotògraf; hi  anaven periodistes, literats, pintors, putes, etc. Ja érem al final de la postguerra, però la repressió encara era molt dura. Es reunien i sopaven molt sovint; s'inflaven d'il·lusions, entusiasme i esperances.

Durant més o menys deu anys, es va formar una mena de grup informal obert i gens dogmàtic; hi passava gent molt diversa: per exemple, Thomas Bouchard, cineasta nord-americà que va rodar un llarg metratge sobre Miró; en Llorenç Artigas i la seva dona Violette, i els seus fills, Joanet i Mariette; en Joan Miró i la seva dona Pilar; els pintors Balanyà, Marc Aleu, Domènech, Guinovart, el poeta i editor Joaquim Horta, Blas de Otero, Oriol Maspons, fotògraf, entre altres. 

A aquestes altures, parlar de la categoria d'en Català Roca potser no és necessari, però sí que ho és, per alguns agramuntins i forasters, que coneguin algunes imatges d'aquest gran fotògraf. 

La Fundació Espai Guinovart està molt satisfeta de poder fer aquesta petita mostra d “ 15 imatges “ i desitgem i esperem que moltes d’elles quedin gravades per als visitants


Francesc Català Roca, nascut a Valls el 1922, s’inicia en el món de la fotografia professional des de molt jove i de la mà del seu pare, el fotògraf Pere Català Pic, que l'introdueix en els cercles avantguardistes de la Barcelona dels anys trenta. 

La seva trajectòria professional l'ha dut a ser considerat un dels autors més prolífics i reconeguts d'aquest país. Ha il·lustrat uns seixanta llibres de temàtiques principalment costumistes o referents al món de l'art. 

Ha rebut, entre altres distincions, el Premi Nacional d'Arts Plàstiques 1983 del Ministeri de Cultura, la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional d'Arts Plàstiques 1992 de la Generalitat de Catalunya, quatre Premis Ciutat de Barcelona (dos de fotografia i dos de cinema) i la Medalla d'Or al Mèrit Artístic 1993 de l'Ajuntament de Barcelona, així com "L’Ocell Solar" 1993 de la Fundació Joan Miró.