cat | cast | eng

Manuel Morales

Acció a Agramunt

A principis de desembre de 1998 vaig viatjar amb la meva companya fins al bosc del Ciscar, situat a dos o tres quilòmetres d'Agramunt en, Lleida. Sabia que per aquests paratges, moltes famílies s'havien refugiat durant els bombardejos soferts en la guerra civil.

La boira, molt espessa, ens va impedir orientar-nos pel laberint de camins. L'horitzó era com un teló de teatre d'un gris blavós. Vaig caminar per sota d'un arbre. El vent feia desprendre les gotes de les fulles. Plou sota del arbre-. Aquest dia només plovia sota dels arbres. Vam veure diversos falcons, o potser eren el mateix. Ens vam creuar amb unes perdius a què fotografiem. Vaig trobar un ventilador, una galleda de llautó, una cafetera, un termos, una planxa, el crani d'una cabra ... i els s'amuntegui sobre una taula rodona que, quan la vaig rescatar del sòl vaig tenir la necessitat de colocármela sobre del cap com protecció.

En direcció a Capella Canosa, trobem una enorme roca sedimentària vorejant el camí. Amb el piolet, vaig dibuixar sobre ella una cicatriu. Un cop a Capella Canosa, vaig descobrir un pi mort al qual arrop amb una bufanda vermella i morada.

També vam estar a les portes del bosc del Ciscar, ben marcades per dos monòlits amb una inscripció en cada un: "BOSCH DEL" "CISCAR" Trace una línia amb el piolet i vaig unir els dos monòlits. La meva companya em fotografiava mentrestant.

Camí de casa, al cotxe, pensava en l'experiència viscuda. La intimitat que ens va donar la boira, la sensació d'un total aïllament. Trepitjàvem història i vèiem un horitzó que podíem tocar, un teló gasós en el teatre de la natura.

Ens vam anar d'allí sense la vista panoràmica. Sense una visió general d'aquestes muntanyes. Només pluja sota dels arbres, terres ocres sota dels peus, ocells fugaços, plàstics i llautons.
(Pensant en el poble d'Agramunt i Guinovart, 1998)

Manuel Morales, 1999