cat | cast | eng

Descarrega't el   PDF

Joana Santamans

120 x 120 Oli sobre fusta

Joana Santamans (Barcelona, 1977) arriba a Agramunt amb el seu exèrcit d’animals. Són bestioles amb aires cosmopolites, però impregnades del seu medi rural. Podríem dir que aquestes bèsties són com la seva creadora: vénen de la natura, però connecten amb el ritme urbà, la qual cosa provoca una simbiosi equilibrada.

La Joana ha transitat pels Hostalets de Pierola i Esparreguera, viles esquitxades per Montserrat; també per Londres i Nova York, urbs gegantines, i ha instal·lat el seu estudi a Barcelona. Es tracta de pobles i ciutats amb els seus ritmes, que han influït en el seu estil. És una artista multidisciplinària; la ceràmica, mobles trobats pel carrer, paper i murs són suports benvinguts per a plasmar-hi el seu art. En aquesta exposició la fusta és el material escollit. Un conill, una vaca, un cigne o un gall són alguns dels protagonistes que mostren en primer pla el seu perfil bo mentre observen l’espectador.

L’artista sempre s’acompanya de música, element inspirador que convida a fer jugar els pinzells plens de pintura a l’oli amb les aigües pròpies de la fusta. Aquestes formes sinuoses del material són un dels trets destacables en el seu estil: el traç balla amb el suport, però alhora les línies de les seves il·lustracions són segures i netes, herència de la seva formació en disseny gràfic.

Com diu ella, la seva obra es pot definir com a naturalista, esperançadora, minuciosa, directa i inquietant. La inquietud la fa ser exploradora, i amb aquest tarannà va venir a Agramunt, on de seguida va connectar amb Guinovart: el mateix lligam amb la natura, un entorn ple d’estímuls i matisos, animals salvatges i de corral que interactuen amb el nostre animal interior, potser domèstic, potser salvatge.

Així doncs, presentem aquesta exposició de Joana Santamans i la seva tribu d’animals.