cat | cast | eng

Descarrega't el   PDF

Geografies emocionals

Josep Guinovart.

Museu de Montserrat, a la Sala Daura

La mostra posa el focus en els viatges de Guinovart, en la seva mirada sobre espais i ciutats d’arreu del món, i com determinats paisatges van deixar una profunda empremta en l’ànima de l’artista

Geografies emocionals, de Josep Guinovart. Estarà formada per una acurada selecció d’una cinquantena de peces d’aquest artista barceloní, provinents de la Fundació Espai Guinovart d’Agramunt, del Centre d’Obra Gràfica Josep Guinovart, a més d’altres col·leccions particulars.

Maria Guinovart, filla de l’artista, i Yolanda Alonso en són les comissàries d’una exposició amb una selecció que ens apropa al viatge exterior i interior d’una de les figures més rellevants de l’art català contemporani. Serà el primer cop que el Museu de Montserrat aculli una mostra d’obra de Josep Guinovart.

Geografies emocionals posa el focus en els viatges de Guinovart, en la seva mirada sobre espais i ciutats d’arreu del món, i com determinats paisatges van deixar una profunda empremta en l’ànima de l’artista. Aquests viatges, fins i tot, van convertir els camins físics en camins emocionals pels quals Guinovart va transitar durant tota la vida, visitant-los i revisitant-los anys després al llarg del seu camí cap a ÍtacAgramunt.

L’exposició que es presenta al Museu de Montserrat pretén ser un recorregut per tots aquells indrets que van marcar un abans i un després en la trajectòria de Guinovart. En aquest viatge per les diferents sales es podran veure com, a poc a poc, l’artista es va despullant de l’academicisme per adquirir el seu propi llenguatge, la seva pròpia veu, des de les primeres pintures de 1940 –clarament figuratives-, que marquen el punt de partida d’un recorregut que permet al visitant veure l’evolució plàstica de Guinovart al llarg de la seva vida. Agramunt, el País Basc, París... Cada pas que fa allunyant-se de la seva ciutat natal l’apropa a noves geografies i el convida a experimentar amb nous materials.

La mostra Geografies emocionals, de Josep Guinovart, es podrà veure a la Sala Daura del Museu de Montserrat del 5 de febrer al 22 de maig de 2016.

I Les Variacions Rocamora, fins l’1 de maig a l’Espai d’art Pere Pruna

I a l’Espai d’art Pere Pruna del Museu de Montserrat es pot veure, fins l’1 de maig, l’exposició de l’artista tortosí Jaume Rocamora que porta per títol Les Variacions Rocamora, comissariada per Daniel Giralt-Miracle. En aquesta mostra, Rocamora transmet la necessitat d’expressar-se amb la geometria més depurada, la qual cosa no l’ha privat mai de fer una obra càlida, atractiva formalment i materialment; i això ho aconsegueix utilitzant cartrons, teixits o pasta de paper que l’allunyen dels minimalismes extrems que caracteritzen els materials sintètics. On es manifesta més aquesta calidesa serà en les estampacions gofrades que es poden veure a la mostra. Aquest procediment fa anys que Jaume Rocamora l’empra i, motivat per una filosofia suprematista, l’artista l’ha anat refinant i quintaessenciant, com es pot comprovar en les peces que presenta a Montserrat.

Tàrrega Televisió
M
rtv