cat | cast | eng

A Federico García Lorca

Guinovart

A FEDERICO GARCIA LORCA
En el centenari del seu naixement

Federico García Lorca va ser la primera poesia que vaig rebre, la primera màgia escrita en el seu Poema del Cante Jondo.  Pot semblar paradoxal el fet que jo conegui abans la poesia de parla castellana que la dels altres poetes, però les circumstàncies de la Guerra Civil, amb la ruptura i persecució de la nostra llengua, i el fet concret de la procedència familiar, menestral i camperola -no connectada amb la burgesia cultural-, va determinar l'orfandat en una gran part de la nostra societat. Així, en certa manera ens podem explicar aquells anys de duresa i repressió. 

Des del primer moment, Lorca em va impressionar molt, fins i tot amb influències molt directes. Penso que la poesia sempre està pròxima a la pintura i Lorca crea imatges constants que es multipliquen elèctricament. Sensuals, vitalistes, tràgiques. Ple de paraules i veus arqueològiques

Estic realment content de fer aquesta exposició en aquest Espai d’Agramunt, terres d’ordis i blats, pròxims a la sega dels camps daurats, camins i voreres verdes amb l’esclat vermell de les roselles, anunciant en aquest estiu l’homenatge centenari a un dels poetes més pròxims als homes i a la terra. 

En aquesta exposició presento els primers gravats a l’aiguafort que vaig fer l’any 1951 i que precisament són sobre poemes de García Lorca. 

Encara que sé que el duende no és una qüestió de voluntat, espero que a l’Espai d’Agramunt el duende faci acte de presència el dia 31 de maig. Sense voluntat però si amb molta il·lusió faré el possible perquè mai ens abandoni i se senti presoner. 

Ni els tòpics ni el lorquisme, ni el folklorisme no han fet minvar mai el cosmos lorquià.

Guinovart, Maig 1.998