cat | cast | eng

Art i Territori 2024

Un any més col·laborem  en el curs de l’ Universitat d’ Estiu de l’ UdL “ Art i territori”.

INFORMACIÓ I MATRÍCULA
La matrícula es realitzarà per correu electrònic.
Envieu a estiu@udl.cat la butlleta de matrícula disponible a http://estiu.udl.cat
Matrícula oberta mentre quedin places i fins al dia anterior a l’inici del curs.

Art i territori és un curs presencial per potenciar la creativitat a través de la pràctica artística. És un espai d’aprenentatge col·laboratiu per compartir i gaudir d’experiències artístiques en un context rural. Els tallers estan oberts a tots els públics de més de 18 anys i no cal tenir coneixements previs ni dots artístiques o un grau universitari.

[EN]Blanc és el tema d’aquesta desena edició del curs d’estiu. Els blancs més concrets i propers, especialment els de la boira, el pa d’àngel del torró d’Agramunt i la farina del cereal conreat al nostre paisatge, a banda d’altres blancs més abstractes, són els que s’aborden des de tècniques i àmbits diversos: humides i seques de blanc sobre negre, gastronomia, food design, instal·lació escultòrica, origami, kirigami i escriptura. 

PROGRAMA

Dijous 4
Sessió a l’Espai Guinovart


10.00 h _ Rebuda dels participants.

10.15-10.30 h _ Acte inaugural i presentació del curs.
A càrrec de Sílvia Fernández, alcaldessa d’Agramunt; Amanda Cardona, regidora de Cultura; Maria Guinovart, Fundació Espai Guinovart; Pau Minguet, Fundació Guillem Viladot, i Xavier Brufau, Escola d’Art Ondara.

10.30-11.30 h _ Maria Guinovart, 30 anys d’Espai Guinovart.

11.30-14.00 h i 16.00-19.00 h _ Erik Schmitz / Creació col·laborativa d’una instal·lació escultòrica comestible.
El taller convida a reflexionar i crear espais de refugi efímers, propis i col·lectius en el sentit existencial més pur. Repensar el nostre comportament com a espècie, el que el niu, la crisàlide o la llar representen.
Sessió en un camp de rostoll de l’entorn

19.30-21.00 h _ Jordi Prenafeta / Taller de haiku.
L'haiku, és un gènere poètic oriental que es caracteritza per la brevetat i la poètica contemplativa. Després de presentar-ne les característiques formals, fem una lectura col·lectiva d'haikus. Tot seguit, es convida els participants a relaxar-se, fer silenci i connectar amb si mateixos i amb l'entorn per cercar la inspiració creativa i pouar algun motiu poètic que permetrà escriure un o més haikus a cadascú. La sessió finalitza amb la lectura col·lectiva dels haikus elaborats.

Divendres 5
Sessió a Lo Pardal

11.00-11.30 h _ Pau Minguet. / Descoberta de Lo Pardal.
Visita de l’obra de Guillem Viladot i, a més, de dos exposicions temporals: Resiliències, de Pep Companys, i una altra de Carme Malaret juntament amb Abdó Martí. Sessions a l’Espai Cívic.

11.30-13.30 h _ Xavi Moron. / Elaboració d'exvots de pa.
Escollim problemàtiques socials per tractar-les de forma crítica i les plasmem en exvots. Taller d’elaboració de pa, des del pastat a mà fins a la cocció.

13.30-14.00 h i 16.00-20.00 h _ Àlvar Calvet. / Del blanc al negre, del negre al blanc: el blanc com a codi de la no visió.
Amb els ulls tapats descobrim que els errors no són tals, sinó una porta d’accés a la bellesa, una altra bellesa, per potenciar la resta de sentits, el que l’artista acostuma a anomenar “maneres cegues de dibuixar”.

20.00-21.00h _ Xavi Moron. / Elaboració d’una escultura comestible.
Amb una massa d’oli d’oliva sòlid, per evocar la bondat i l’espiritualitat. Amb torró d’Agramunt, elaborem uns torrons esbojarrats amb formes estranyes que ens parlin del plaer i la sensualitat.

Dissabte 6
Sessió a l’Espai Guinovart

10.00-12.30 h _ Fàtima Puig. / La versatilitat del paper.
L’origami i el kirigami. Introducció a l’origami (l’art de plegar paper) i el kirigami (l’art de retallar). Diferents tècniques i usos: l’origami en l’enquadernació o en les matemàtiques.
Taller col·laboratiu: creació d’una instal·lació amb diferents estructures tessel·lades a partir de peces d’origami.

Sessió a l’Espai Guinovart - Petit Espai

12.30-13.00 h _ Gastón Lisak
Visita guiada a l’obra de Gastón Lisak, amb el mateix artista:

Sessió a l’Espai Cívic.

13.00-17.00 h _ Activitats de tancament del curs:
Exposició d'haikus.
Acte de fe (performance a càrrec d’Àlvar Calvet).
Lliurament de certificats.
Cloenda amb dinar popular (preparat per Xavi Moron) per celebrar el 10è aniversari d’Art i Territori.